KONTAKTY
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Úvod »Vína podle jakosti » Pozdní sběr
Pozdní sběr je označení přívlastku jakostního vína, které je vyrobené z hroznů s minimální cukernatostí při sklizni 21°NM. Vína s přívlastkem pozdní sběr bývají mohutnějšího charakteru než jakostní a kabinetní vína. Vína můžou být suchá s vyšším obsahem alkoholu až sladká s nižším obsahem alkoholu.
Víno musí být z hroznů, rmutu nebo hroznového moštu nejvýše tří odrůd jejichž odrůda, původ, cukernatost a hmotnost byla ověřena SZPI. Hrozny pro výrobu vína s přívlastkem musí být sklizeny na vinici vhodné pro výrobu jakostních vín stanovené oblasti, které byly sklizeny ve stejné vinařské podoblasti. Maximální výnos může být 14t/ha, výroba musí proběhnout ve stejné oblasti, v níž byly hrozny sklizeny a víno musí být zatříděno SZPI jako jakostní víno s přívlastkem. Mošt pro výrobu jakostních vín s přívlastkem nelze přislazovat náhradním sladidlem a víno se nemůže chemicky stabilizovat s výjimkou plynné síry.