Vinařství Jaroslav Osička je malé 3 hektarové rodinné vinařství se sídlem ve Velkých Bílovicích a charakteristické pěstováním révy a tvorbou autentických vín v souladu s přírodou.
Jaroslav Osička, dlouholetý pedagog působící na střední vinařské škole ve Valticích, pochází z největší moravské vinařské obce Velké Bílovice. Ve vinicích pracuje bez použití systémových chemických prostředků, herbicidů a pesticidů. Používá postřiky na biologické bázi jako je vodní sklo, „prášek do pečiva“ či výluhy z rostlin (přeslička). Hnojivo je organické a minerální.
Vinice jsou celoplošně ozeleněny přirozenou bylinnou vegetací dané lokality a menší část vinic je ozeleněna pouze ob řádek. Víno se snaží „nevyrábět“, ale spíše mu v jeho tvorbě pomáhat. Víno při výchově lehce usměrňuje opakovaným stáčením či mícháním kvasnic (battônage) tak, aby nebyla potlačena odlišnost ročníku a původu z určité tratě. Kyslík vínu nezakazuje a nečiní z něj nepřítele.
Vína Jaroslava Osičky kvasí spontánně bez řízení kvasné teploty a dlouhodobě zrají v dřevěných (225 l a 480 l) sudech na jemných kalech za občasného míchání 5 – 24 měsíců. U vín je přirozeně odbourána nestabilní kyselina jablečná. Síru používá Jaroslav Osička až před lahvováním.