Tyto webové stránky používají k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Více informací

Odmítnout vše můžete zde.

 

 

 

KONTAKTY

Josef Frýbort - Chutnávína.cz
Jiráskova 2106/7
58601 Jihlava
tel: +420 777 874 991
info(a)chutnavina.cz

O víně » Jak se k vínu chovat
Jak se k vínu chovat

Víno je nejen ušlechtilý nápoj, ale také živý organismus a podle toho je potřeba se k němu chovat. Zaslouží si péči a vhodné podmínky při skladování, maximální opatrnost při manipulaci s lahví a nakonec i správné servírování a případně doplnění vhodným pokrmem. Když se budeme podle toho k vínu chovat, tak nás potom odmění při konzumaci a budeme mít z vína maximální požitek.

A aby bylo jasné, jaké podmínky dodržet, tak tady najdete i stručný návod.

Manipulace s vínem

Při každé manipulaci s lahví musíte být opatrní a vyvarovat se prudkých pohybů, otřesů a zbytečných nárazů. K lahvi je potřeba se chovat jako k malému dítěti, které berete do ruky vždy opatrně a opatrně jej zase pokládáte. Od někoho, kdo s lahví například hází, bych si víno nikdy nevzal, protože je vidět, že k vínu nemá žádný vztah a úctu.

Archivace vína

Archivace vína = uložení vína k zušlechtění chutě

Když už jsme opatrně víno přivezli až domů do našeho sklepa, tak je potřeba se o něj dál dobře postarat. Na to jak se o něj postarat snad odpoví následující řádky.

Druhy archivace vín:

krátkodobá archivace

do 3   let

střednědobá archivace

3 - 8   let

dlouhodobá archivace

1 - 20 let

Podmínky správného skladování:

1. poloha lahve – lahev by měla být v poloze naležato, aby byl korek neustále zvlhčován vínem
2. stálá teplota – nemělo by docházet hlavně k prudkým výkyvům teplot. Optimální teplota pro archivaci je v rozmezí 12-14°C. Při vyšších teplotách víno dříve vyzrává.
3. vlhkost vzduchu – vlhkost vzduchu je důležitá pro celkové klima ve sklepě a přenos teploty. Ideální vlhkost je kolem 70%.
4. tma – na víno by během archivace nemělo jít nikdy přímé denní světlo, které víno poškozuje
5. regál na víno – víno je ideální uložit na regál ze dřeva, který není nijak barvený. Dřevo nepřenáší na víno tolik tepla jako by přenášel například kov při změně teploty ve sklepě.
6. materiál sklepa – nejlepší materiál pro sklep k archivaci je kámen, nebo pálená cihla
7. korkový uzávěr – vína, která chceme archivovat, by měla být uzavřena originálním korkovým uzávěrem. Uzávěry z korkové drti, plastové, šroubovací, skleněné a jiné uzávěry nejsou vhodné na dlouhodobější skladování.
8. jakostní statut vína – vína vyšších jakostí jsou pro uložení vhodnější, protože mají větší potenciál pro zrání. Na vinětě je vhodné sledovat také údaj o vhodnosti k archivaci.
9. vhodná odrůda k archivaci – jsou odrůdy vhodnější na delší uložení a odrůdy, které lze ukládat jen krátodobě
10. sklep určený pro uložení vína – ve sklepě, kam ukládáme vína na archivaci, nesmíme skladovat žádné jiné potraviny či dokonce látky aromatické( ředidla, barvy, pohoné hmoty, uklidové prostředky )

Vína, která nearchivujeme:

• růžová vína
• kořeněná vína
• šumivá vína
• stolní, zemská, známková, jakostní odrůdová vína
• perlivá vína

Servis vína

Tak teď už víme, jak víno správně uložit, aby mohlo vyzrávat a jeho konzumace nám byla později odměnou. A samozřejmě, když už si vinař dá tolik práce, aby pro nás víno připravil, my mu dál věnujeme péči při jeho archivaci, bylo by vůči vínu nefér, kdybychom ho pokazili špatným servírováním. Tak aby se to nestalo, čtěte i dál.

Teploty pro servis:

Kořeněná vína

6°C

Dolihovaná vína - Aperitiv

6°C

Dolihovaná vína - Digestiv

18°C

Šumivá vína

6°C

Champagne

8°C

Tichá vína bíla - stolní, zemská

8°C

Tichá vína bíla - jakostní odrůdová, A.O.C, D.O.C

10°C

Tichá vína bíla - vyšších jakostí

12-14°C

Tichá vína růžová

10-12°C

Červená vína - stolní, známková, Beaujolais

14°C

Červená vína - jakostní odrůdová, A.O.C, D.O.C

16°C

Červená vína - vyšších jakostí, Grand Cru, Reservy

18-21°C

Vhodnost vína k pokrmům:
K jednotlivým pokrmům je potřeba zvolit především druh vína, dále barvu, jakost a chuť – výraznost vína.
Ke skutečně kvalitnímu velkému vínu se žádný pokrm nepodává – nepotřebuje ho.

Pokrmy, které povzbuzují chuť k vínu:

• čokoláda
• ovoce
• ovocné saláty
• pečivo (celozrnné)
• olivy, olivový olej s pečivem
• k růžovým vínům se dobře hodí ryby a pizza
• k červeným vínům se podává jehněčí maso
• k Beaujolais se podává kachna

Skupiny pokrmů, ke kterým se víno vůbec nedoporučuje:

• kyselé pokrmy
• špenát
• slanina
• uzené ryby, uzené maso
• pokrmy s výrazným podílem česneku, cibule, kari,…
• pokrmy s majonézou, kečupem
• tavené sýry
• houby