KONTAKTY
Úvod » Oranžová vína
Oranžová vína se vyrábí z hroznů určených pro výrobu bílých vín, ale lisování neprobíhá hned po sklizni. Mošt se nechá ležet (macerovat) se slupkami, ze kterých se uvolní více barviva, tříslovin a dalších chuťových a aromatických látek. Víno tak dostává naoranžovělou, ryšavou, zlatou či měděnou barvu a vůni bylin, koření, sušeného ovoce, oříšku či pomerančů. Chuť je robustní a nezvyklá, můžou se projevovat až slané, či umami tóny. Před konzumací je vhodné nechat víno trochu "vydýchat" a můžete i sledovat, jak se v čase (i několik dní po otevření) chuť a vůně proměňují.
Vína se vyrábí starou Gruzínskou technologií (tzv. Kachetinská metoda), která spočívá v napěchování celých hroznů do kamenných nádob (Kvevri), které se ideálně zakoupou do země. V nádobě potom probíhá neřízená fermentace. Po dlouhém ležení a maceraci se surovina lisuje a s minimálním podílem SO2 se bez filtrace stáčí do lahví. Z této technologie vychází jak biodynamické vinařství, tak vinaři autentisté, či někteří bio vinaři a vína se vyrábí i obdobou této technologie.