Tyto webové stránky používají k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Více informací
 

 

 

KONTAKTY

Josef Frýbort - Chutnávína.cz
Jiráskova 2106/7
58601 Jihlava
tel: +420 777 874 991
info(a)chutnavina.cz

NEJPRODÁVANĚJŠÍ


» Rozdělení vín
Rozdělení vín

Rozdělení podle barvy

•  bílé - víno z bílých, růžových, červených, nebo modrých hroznů. Při výrobě se rmut (narušené slupky hroznů) ihned lisuje a získá se tak čistý mošt ke kvašení.
• červené - víno vyrobené z modrých hroznů. Před lisováním se rmut nechá několik dní fermentovat (nakvášet), aby se uvolnilo barvivo ze slupek. Doba fermentace je od několika hodin až po 1 měsíc. Čím delší fermentace, tím více se uvolní barviva.
• růžové (rosé) - víno růžové barvy vyráběné převážně metodou omezené fermentace rmutu modrých hroznů. Může se vyrábět také scelováním, což je míchání červených (tichých) a bílých (šumivých) vín. Další metodou výroby je lisování celých hroznů vlastní vahou v tanku - tzv. krvavé rosé.

Rozdělení podle způsobu výroby

• kořeněná - např. Cinzano, Martini. Podávají se jako aperitivy.
• dolihovaná (fortifikovaná) - Portské, Cherry. Podávají se jako aperitivy, nebo digestivy.
• šumivá - sekty vyráběné klasickou, nabo tankovou metodou
• champagne - šumivá vína vyráběná pouze klasickou metodou z francouzské oblasti Champagne
• tichá vína - klasická bílá, růžová a červená vína

Rozdělení podle jakosti

• stolní - cukenatost moštu min. 11 °NM
• zemské cukernatost moštu min. 14 °NM (občas je jako zemské víno deklarováno i víno, které má vyšší cukernatost, odpovídající třeba pozdnímu sběru nebo výběru z hroznů, ale vinař se rozhodl jej takto zatřídit z nějakého, obvykle finančního důvodu)
• jakostní odrůdové - musí obsahovat minimálně 85% udané odrůdy. Cukernatost moštu min. 15 °NM
• jakostní známkové - víno smí být vyráběno smísením více odrůdových jakostních vín, ale nesmí nést název odrůdy. Výrobce se zavazuje, že víno bude vyrábět stále ve stejné kvalitě. Cukernatost moštu min. 15 °NM
• přívlastkové - víno musí být vyrobeno z 90% z odrůdy uvedené na obalu a je označeno konkrétním přívlastkem
• VOC (víno originální certifikace) - víno vyrobené z odrůd typických pro určitý region. Musí mít charakter daného regionu a odpovídat pravidlům VOC

Přívlastky vín

• kabinet - cukernatost moštu min. 19 °NM
• pozdní sběr - cukernatost moštu min. 21 °NM
• výběr z hroznů - cukernatost moštu min. 24 °NM
• výběr z bobulí - cukernatost moštu min. 27 °NM
• výběr z cibéb - cukernatost moštu min. 32 °NM. Vyrábí se z bobulí napadených plísní šedou (Botrytis cinerea), nebo bobulí přirozeně přezrálých.
• slámové - cukernatost moštu min. 27 °NM. Vyrábí se z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu alespoň 3 měsíců.
• ledové - cukernatost moštu min. 27 °NM. Vyrábí se z hroznů sklízených při teplotě maximálně -7 °C

Rozdělení podle sladkosti

• suché - do 4 g zbytkového cukru na litr, nebo do 9 g zbytkového cukru na litr, jestliže celková kyselost je nejvýše o 2 g nižší než obsah zbytkového cukru 
• polosuché - do 12 g zbytkového cukru na litr, nebo do 18 g zb. cukru na litr, jestliže celková kyselost je nejvýše o 10 g nižší než obsah zbytkového cukru
• polosladké - do 45 g zbytkového cukru na litr
• sladké - minimálně 45 g zbytkového cukru na litr

Další skupiny

• barrique - víno zrající v dubovém sudu o objemu 225 litrů. Používá se americký barrique, což je sud vypalovaný, nebo francouzský barrique, což je sud ze syrového dřeva.
• botritický sběr - víno vyrobené z hroznů napadených plísní šedou (Botrytis cinerea).
• přírodní víno - za přírodní je považováno takové víno, které není chemicky ošetřováno
• mešní víno - zvláště pečlivě sledované přírodní víno, které není chemicky ošetřováno ani při růstu a zrání, ani není použito jakékoli chemie či aditiv při jeho výrobě a je po celou dobu růstu a výroby sledováno pověřenými duchovními církve
• košer víno - technologický postup je po celou dobu trvání pod dohledem příslušného představitele židovské obce
• pannenský sběr - víno vyrobené z první sklizně z vinice
• klaret, claret - víno bílé barvy vyrobené z modrých hroznů. Toho se dosáhne lisováním rmutu (narušené slupky hroznů) bez nakvášení (fermentace) a získá se tak čistý mošt ke kvašení.