KONTAKTY
Úvod »Vína podle jakosti » Ledová vína
Ledové víno je označení přívlastku jakostního vína, které je vyrobené z hroznů, které byly sbírány při teplotě -7°C nebo nižší a výsledný mošt vykazuje cukernatost minimálně 27°NM. Ještě zmrzlé hrozny se lisují a tím se sníží obsah vody v moštu. Dochází ke koncentraci cukrů a extraktivních látek. Výsledné víno je sladké, velmi plné a extraktivní s tóny medu ve vůni i chuti a má výraznjší barvu.
Víno musí být z hroznů, rmutu nebo hroznového moštu nejvýše tří odrůd jejichž odrůda, původ, cukernatost a hmotnost byla ověřena SZPI. Hrozny pro výrobu vína s přívlastkem musí být sklizeny na vinici vhodné pro výrobu jakostních vín stanovené oblasti, které byly sklizeny ve stejné vinařské podoblasti. Maximální výnos může být 14t/ha, výroba musí proběhnout ve stejné oblasti, v níž byly hrozny sklizeny a víno musí být zatříděno SZPI jako jakostní víno s přívlastkem. Mošt pro výrobu jakostních vín s přívlastkem nelze přislazovat náhradním sladidlem a víno se nemůže chemicky stabilizovat s výjimkou plynné síry.