KONTAKTY
Úvod »Vína podle jakosti » Výběr z bobulí
Výběr z bobulí je označení přívlastku jakostního vína, které je vyrobené z hroznů s minimální cukernatostí při sklizni 27°NM. Vína s přívlastkem výběr z bobulí bývají velmi plná, extraktivní a obvykle s výšším zbytkovým cukrem, takže jsou spíše polosladká až sladká.
Víno musí být z hroznů, rmutu nebo hroznového moštu nejvýše tří odrůd jejichž odrůda, původ, cukernatost a hmotnost byla ověřena SZPI. Hrozny pro výrobu vína s přívlastkem musí být sklizeny na vinici vhodné pro výrobu jakostních vín stanovené oblasti, které byly sklizeny ve stejné vinařské podoblasti. Maximální výnos může být 14t/ha, výroba musí proběhnout ve stejné oblasti, v níž byly hrozny sklizeny a víno musí být zatříděno SZPI jako jakostní víno s přívlastkem. Mošt pro výrobu jakostních vín s přívlastkem nelze přislazovat náhradním sladidlem a víno se nemůže chemicky stabilizovat s výjimkou plynné síry.