Tyto webové stránky používají k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Více informací

Odmítnout vše můžete zde.

 

 

 

KONTAKTY

Josef Frýbort - Chutnávína.cz
Jiráskova 2106/7
58601 Jihlava
tel: +420 777 874 991
info(a)chutnavina.cz

Úvod »Vína podle jakosti » Slámová vína

Slámová vína

Slámové víno je označení přívlastku jakostního vína, které je vyrobené z hroznů, které se musí sušit minimálně 3 měsíce na slámě (odtud název přívlastku), rákosu nebo volně zavěšené a výsledný mošt má cukernatost minimálně 27°NM. Hrozny se sklízí ručně a vybírají se ty nejlepší a nejvyzrálejší. Vysoušením se hrozny zbaví vody a koncentrují se cukry a extraktivní látky. Nakonec se lisují téměř hrozinky. Výsledné víno je tak velmi plné, extraktivní, sladké s tóny po hrozinkách a medu a s výraznější barvou. Jedná se o vzácné a poměrně drahé víno.  

Víno musí být z hroznů, rmutu nebo hroznového moštu nejvýše tří odrůd jejichž odrůda, původ, cukernatost a hmotnost byla ověřena SZPI. Hrozny pro výrobu vína s přívlastkem musí být sklizeny na vinici vhodné pro výrobu jakostních vín stanovené oblasti, které byly sklizeny ve stejné vinařské podoblasti. Maximální výnos může být 14t/ha, výroba musí proběhnout ve stejné oblasti, v níž byly hrozny sklizeny a víno musí být zatříděno SZPI jako jakostní víno s přívlastkem. Mošt pro výrobu jakostních vín s přívlastkem nelze přislazovat náhradním sladidlem a víno se nemůže chemicky stabilizovat s výjimkou plynné síry.