KONTAKTY
Úvod »Vína podle jakosti » Slámová vína
Slámové víno je označení přívlastku jakostního vína, které je vyrobené z hroznů, které se musí sušit minimálně 3 měsíce na slámě (odtud název přívlastku), rákosu nebo volně zavěšené a výsledný mošt má cukernatost minimálně 27°NM. Hrozny se sklízí ručně a vybírají se ty nejlepší a nejvyzrálejší. Vysoušením se hrozny zbaví vody a koncentrují se cukry a extraktivní látky. Nakonec se lisují téměř hrozinky. Výsledné víno je tak velmi plné, extraktivní, sladké s tóny po hrozinkách a medu a s výraznější barvou. Jedná se o vzácné a poměrně drahé víno.
Víno musí být z hroznů, rmutu nebo hroznového moštu nejvýše tří odrůd jejichž odrůda, původ, cukernatost a hmotnost byla ověřena SZPI. Hrozny pro výrobu vína s přívlastkem musí být sklizeny na vinici vhodné pro výrobu jakostních vín stanovené oblasti, které byly sklizeny ve stejné vinařské podoblasti. Maximální výnos může být 14t/ha, výroba musí proběhnout ve stejné oblasti, v níž byly hrozny sklizeny a víno musí být zatříděno SZPI jako jakostní víno s přívlastkem. Mošt pro výrobu jakostních vín s přívlastkem nelze přislazovat náhradním sladidlem a víno se nemůže chemicky stabilizovat s výjimkou plynné síry.