KONTAKTY
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
Úvod »Vína podle jakosti » Výběr z cibéb
Výběr z cibéb je označení přívlastku jakostního vína, které je vyrobené z hroznů s minimální cukernatostí při sklizni 32°NM. Víno se vyrábí z přezrálých hroznů nebo hroznů napadených botrytidou, což je ušlechtilá plíseň šedá, která způsobuje vysoušení bobulek hroznu až na hrozinky - cibéby. Hrozny se sbírají ručně a pečlivě se vybírají. Vína s přívlastkem výběr z cibéb bývají velmi plná, extraktivní, sladká s medovými tóny ve vůni i chuti a mají sytější barevu a vyšší viskozitu. Jedná se o vína vzácná a tudíž i dražší.
Víno musí být z hroznů, rmutu nebo hroznového moštu nejvýše tří odrůd jejichž odrůda, původ, cukernatost a hmotnost byla ověřena SZPI. Hrozny pro výrobu vína s přívlastkem musí být sklizeny na vinici vhodné pro výrobu jakostních vín stanovené oblasti, které byly sklizeny ve stejné vinařské podoblasti. Maximální výnos může být 14t/ha, výroba musí proběhnout ve stejné oblasti, v níž byly hrozny sklizeny a víno musí být zatříděno SZPI jako jakostní víno s přívlastkem. Mošt pro výrobu jakostních vín s přívlastkem nelze přislazovat náhradním sladidlem a víno se nemůže chemicky stabilizovat s výjimkou plynné síry.