Tyto webové stránky používají k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Více informací
 

 

 

KONTAKTY

Josef Frýbort - Chutnávína.cz
Jiráskova 2106/7
58601 Jihlava
tel: +420 777 874 991
info(a)chutnavina.cz

NOVINKY

arr3Svatomartinská a mladá vína 2018Do nabídky jsme přidali svatomartinská a mladá vína ročníku 2018. Vína již můžete objednávat. Vína...

NEJPRODÁVANĚJŠÍ


Úvod » Vína podle jakosti » Výběr z cibéb

Vína podle jakosti / Výběr z cibéb

Výběr z cibéb je označení přívlastku jakostního vína, které je vyrobené z hroznů s minimální cukernatostí při sklizni 32°NM. Víno se vyrábí z přezrálých hroznů nebo hroznů napadených botrytidou, což je ušlechtilá plíseň šedá, která způsobuje vysoušení bobulek hroznu až na hrozinky - cibéby. Hrozny se sbírají ručně a pečlivě se vybírají. Vína s přívlastkem výběr z cibéb bývají velmi plná, extraktivní, sladká s medovými tóny ve vůni i chuti a mají sytější barevu a vyšší viskozitu. Jedná se o vína vzácná a tudíž i dražší.

Víno musí být z hroznů, rmutu nebo hroznového moštu nejvýše tří odrůd jejichž odrůda, původ, cukernatost a hmotnost byla ověřena SZPI. Hrozny pro výrobu vína s přívlastkem musí být sklizeny na vinici vhodné pro výrobu jakostních vín stanovené oblasti, které byly sklizeny ve stejné vinařské podoblasti. Maximální výnos může být 14t/ha, výroba musí proběhnout ve stejné oblasti, v níž byly hrozny sklizeny a víno musí být zatříděno SZPI jako jakostní víno s přívlastkem. Mošt pro výrobu jakostních vín s přívlastkem nelze přislazovat náhradním sladidlem a víno se nemůže chemicky stabilizovat s výjimkou plynné síry.