Rodinná vinařská firma vznikla v roce 2006 a navázala tak na dlouholetou rodinnou vinařskou tradici. Víno se dříve vyrábělo v klasickém vinném sklípku a v roce 2005 se vinařství přestěhovalo do nově zbudovaného objektu. Nově vybudovaný sklep se nachází taktéž v Mutěnicích a je dobře situovaný mezi vinicemi.
Vinařství nabízí posezení v typicky slováckém vinném sklepě s kapacitou 25 lidí. Poskytuje řízené degustace, občerstvení, dále možnost ubytování a muziky.
Nyní vinařství hospodaří na jednom hektaru vinic. Zbývající část hroznů pro výrobu vín nakupuje od stálých dodavatelů a zaměřuje se pouze na zpracování moravských hroznů, většinou ze slovácké podoblasti.
Hrozny bílých odrůd jsou zpracovávány na automatickém pneumatickém lisu. Kvasný proces probíhá reduktivní technologií řízeného kvašení v chlazených tancích. Fermentace a kvasný proces modrých odrůd probíhá ve speciálních vinofikátorech bez přístupu kyslíku. U všech červených vín probíhá po vylisování jablečno-mléčná fermentace v dřevěných sudech.
Bílá vína jsou po vyškolení plněna z tanků přímo da lahví, tím se zachovává svěžest a ovocnost vína. Červená vína několik měsíců leží v barikových nebo klasických sudech a poté jsou plněna do lahví.
Zpracovává se 9 bílých a 3 modré odrůdy. Stěžejní odrůdy jsou Rulanské šedé, Hibernal, Tramín červený, Sauvignon a Dornfelder.
Na trh dodává vinařství ročně asi 50 000 lahví jakostního a přívlastkového vína převážně do gastronomie, vinoték a specializovaných prodejen s vínem. Vína z vinařství Štěpánek získávají ocenění na prestižních výstavách u nás i v zahraničí.